Wie ktos jak to rozwiązać?
Magda: ∫cos2xcosxdx
8 lut 20:14
Mat: Przez części ja bym robił.
8 lut 20:19
Magda: pytalam znajomych jak robić to podano mi dwa rożne wyniki i nie wiem ktôry jest poprawny, a jak
ja robię to za każdym razem co innego
8 lut 20:23
yyhy: cos2x=cos2x−sin2x=(1−2sin2x)
podstawienie sinx=t
8 lut 20:23
Magda: Czyli jak to powinno wyglądać? Bo nie bardzo rozumiem
8 lut 20:28
yyhy: ∫(1−2sin
2x)cosxdx=∫(1−t
2)dt (bo skoro sinx=t to cosxdx=dt)
=∫dt −∫t
2dt
8 lut 20:30
yyhy: tam zgubiłem jeszcze "2" w drugich członach
8 lut 20:31
8 lut 20:32
Eta:
cos3x+cosx= 2cos2x*cosx
| | 1 | | 1 | | 1 | |
..= |
| ∫ cosxdx+ |
| ∫ cos(3x)dx= ..................... = |
| (sin3x+3sinx) +C |
| | 2 | | 2 | | 6 | |
8 lut 20:35