Paciorek
Obrałemcęzure: mam takie pytanko 4(x+1/2)(x−1/2) / (x+1/2)(x2−6) = 4(x−1/2) / x2 −6
(czy mogę skrócić
4 z 6 ) ? = 2x−2 / x2−3 ?
8 lut 20:06
bialyman: Nie możesz. x2 −6 to odejmowanie, a w odejmowaniu i dodawaniu nie skracamy. Źle pomnożyłeś też
licznik. Zauważ, że na górze masz wzór skróconego mnożenia a2−b2
8 lut 20:11
Obrałemcęzure: to wiem ale specjalnie to rozbiłem i jakby dało się skrócić to mam dobre rozwiązanie
8 lut 20:15
Obrałemcęzure: Sinx/n=six=6 takie myślenie chyba obrałem xD
8 lut 20:16