po sygnale
Cynamon: Wykres funkcji f przesunięto o wektor u. Podaj wzór otrzymanej hiperboli.
f(x)=2/x−3 , u {2,−1} może mi ktoś to wytłumaczyć jak to się robiło ? bo robię coś źle jak
rozwiązuje
jako funkcje kanoniczną
f(x)=2/x−5 −1
8 lut 19:52
Cynamon: w odpowiedziach wygląda odpowiedź tak : −x+7/x−5
8 lut 20:01
Eta:
| | 2 | | 2 | | 2−x+5 | | −x+7 | |
g(x)= |
| −1= |
| −1= |
| = |
| |
| | x−3−2 | | x−5 | | x−5 | | x−5 | |
8 lut 20:12
Eta:
8 lut 20:19
Cynamon: za tą jedynkę podstawiłaś −1*(x−5) ? i tak robimy w każdym przypadku ?
8 lut 20:47
Eta:
Przecież to zwykłe sprowadzanie do wspólnego mianownika ( szkoła podstawowa)
8 lut 20:50
Cynamon: hahahahaha o
#&@!
no tak

OO ale fail
8 lut 20:52
Eta:
8 lut 20:54
Cynamon: a powiedz mi jeszcze do tego zadania . Wyznacz współrzędne punktów które przecinają one osie
układu współrzędnych są 2 rozw. 1 umiem bo podstawiam f(x)=0 ale jest jeszcze jedna
odpowiedz to (7,0) (0,−7/5)
8 lut 20:59
Eta:

Z osią OX f(x)=0 ⇒ x= 7 , A (7,0)
| | 0+7 | | 7 | | 7 | | 7 | |
z osią OY x=0 ⇒ y= |
| = |
| = − |
| B(0,− |
| ) |
| | 0−5 | | −5 | | 5 | | 5 | |
8 lut 21:05
Eta:
Zapamiętaj !
Pox(x,0) , Poy(0,y)
8 lut 21:07
Eta:
8 lut 21:13
Eta:
Nic tu po mnie

Idę na herbatkę i na brydża
8 lut 21:15
Mila:
Nie, zostań, ja znikam, mam prace do sprawdzenia.
8 lut 21:21