czy obliczy ktoś?
jull: ∫cos2xsin dx
8 lut 19:41
Jerzy:
cosx = t
8 lut 19:43
jull: nie umiem niestety tego obliczyć, konsultowałam sie z paroma osobami i każdy ma inny wynik,
wiec juz nie wiem jak jest poprawnie
8 lut 19:53
bezendu:
A ja mam fajne rozwiązanie, pokaże na przykładzie innej całki

∫sin(6x)cos(2x)dx
| | α+β | | α−β | |
sinα+sinβ=2sinβ |
| cos |
| |
| | 2 | | 2 | |
Dodając stronami mam α=8x, odejmując α=4x
| | 1 | | 1 | | 1 | |
∫sin(6x)cos(2x)dx= |
| ∫[sin(8x)+sin(4x)]dx=− |
| cos(8x)− |
| cos(2x)+C |
| | 2 | | 16 | | 8 | |
==========[=======================
8 lut 19:57
Saizou :
cos(2x)*sinx =(cos
2x−sin
2x)sinx=(2cos
2x−1)sinx=2cos
2x*sinx−sinx
K=∫2cos
2x*sinx−sinx dx=2∫cos
2xsinx dx−∫sinx dx
| | 1 | |
∫cos2xsinx dx = podstawienie cosx=t, sinx dx=−dt=−∫t2 dt=− |
| cos3x |
| | 3 | |
8 lut 19:58
Bogdan:
to kiepskich juli masz konsultantów
wzorek z materiału szkoły średniej: cos2x = 2cos2x − 1, podstawienie
proponowane przez Jerzego: cosx = t, sinx dx = −dt
−∫(2t2 − 1) dt = ...
8 lut 20:02
jull: bardzo dziekuje
8 lut 20:19