pole ograniczone dwoma liniami, parametryczne
koala: x(t)=a cost
y(t)=b sint
Z przedziału <0;2π>
Rozumiem, że mam zastosować wzór, ale nie wiem,gdzie leży błąd
S=2π∫y(t) √x'(t)+y'(t)
S=.∫bsint √−a2sin2t+b2cos2t
8 lut 19:21
ICSP: x'(t) = −asint
(x'(t))2 = a2 sin2t.
8 lut 19:28
Mila:
Masz obliczyć pole obszaru ograniczonego tą linią , czy powierzchni bryły obrotowej?
8 lut 20:21
koala: W poleceniu: oblicz pole obszaru @Mila
8 lut 21:32
8 lut 21:37
Mila:
a>0, b>0
To nie ten wzór na pole, to jest elipsa.
W przedziale :
<0,π> funkcja x(t) jest malejąca , natomiast y(t) przyjmuje wartości nieujemne ⇔
P
1=−
0∫
π(b*sin(t)*x'(t)) dt=
=−
0∫
π(b*sin(t)*(−asint) dt=
ab0∫π(sin2t)dt
W przedziale (π,2π>
funkcja x(t) jest rosnąca , a y(t) przyjmuje wartości ujemne i zero.
P
2=
π∫
2π|bsint|*(−asint) dt=
=ab
π∫
2π(−sint*(−sint))dt=
abπ∫2πsin2t dt
⇔
P=ab
0∫
2πsin
2(t)dt=...
| | 1 | | 1 | | 1 | |
∫sin2t dt= |
| ∫(1−cos(2t) dt= |
| t− |
| sin(2t) |
| | 2 | | 2 | | 4 | |
P=πab
======
Nie wiem, czy o to Ci chodziło.
8 lut 21:54