Wyrażenia algebraiczne
Kamila: Suma kwadratów kolejnych liczb naturalnych od 1 do n wyraża się wzorem
n(n+1)(2n+1)6 (przez 6) i jest większa od sumy tych liczb o
a)(n−1)2
b) n(n2−1)3 przez 3 tam jest
c) n2−1
d) n(n+3)2 przez 2 tam jest
8 lut 19:17
Eta:
Odp b)
8 lut 19:21
Kamila: a rozwiążesz mi to bo nie wiem jak?
8 lut 19:24
Eta:
Suma wszystkich liczb od 1 do n to suma ciągu arytmetycznego
| | n(n+1)(2n+1) | | n(n+1) | | n(n+1) | | 2n+1 | | n(n+1) | | 2n−2 | |
to |
| − |
| = |
| [ |
| −1]= |
| * |
| = |
| | 6 | | 2 | | 2 | | 3 | | 2 | | 3 | |
| n(n+1) | | 2(n−1) | | n(n2−1) | |
| * |
| = |
| |
| 2 | | 3 | | 3 | |
8 lut 19:29
Kamila: dziękuję bardzo
8 lut 19:41
Eta:
8 lut 19:48