sebol: Wielomian: W(x)=x4+4x3+ax2+bx+8
jest podzielny przez wielomian: P(x)=x2+x-2.
Wyznacz a i b, a następnie rozwiąż nierówność W(x)≤0.
30 paź 17:35
pipi: policz pierwiastki wielomianu P(x) =0
Xkw +X -2 =0
oblicz Δ-tę X1 i X2
następnie oblicz
W(x1) =0
W(x2)=0
rozwiąż układ tych dwu równań z nieadomymi a i b
i to wszystko
odp powinna być a= -3 b= -10
sprawdż poprawność wykonując dzielenie W(X) z wstawionymi a i b
przez P(X) reszta z dzielenia powinna wynieść R=0
30 paź 18:59
pipi: oczywiście jeszcze nierówność do rozwią zania
W(X) ≤ 0 na podstawie tego dzielenia W(X) / P(X) otrzymasz wielomian
st. drugiego Xkw+3X -4 tu policzysz miejsca zerowe ponownie
łącznie tych miejsc powinno wyjść cztery w tym jedno podwójne X=1
podam Ci ,,,,,ze będą one
X1= X3 =1 X2= - 2 X4 = -4
powodzenia
30 paź 19:08