matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wyrażenia algebraiczne
Kamila:
Wartość wyrażenia [(x+y)
2
−xy](x−y) dla
3
√
10
i y
3
√
2
jest równa a) 8 b) 2 c)
3
√
40
d)
3
√
20
8 lut 18:12
iryt:
[x
2
+2x+y
2
−xy]*(x−y)=(x
2
+xy+y
2
)*(x−y)=x
3
−y
3
=(
3
√
10
)
3
−(
3
√
2
)
3
=10−2=8
8 lut 18:27