Całka
Kasiaa: Potrzebuje pomocy przy rozwiązaniu takiej całki:
∫(x3 √1+4x2)dx
Jest to część zdania na całkę powierzchniową, ale nie będę ukrywała, że na tej całce utknęłam.
Z góry dziękuje, za pomoc.
8 lut 17:48
ICSP: Podstawienie t = √1 + 4x2 .
8 lut 17:49
Kasiaa: no tak, ale wtedy pozbywamy się tylko pierwiastka, a co z x3?
8 lut 18:52
ICSP: x3 = x2 * x.
8 lut 18:56
Kasiaa: nadal nie rozumiem
8 lut 19:20
ICSP: t = √1 + 4x2
Wyznacz z tego równania najpierw
a) x2
potem
b) x*dx
Potem podstaw do całki :
∫x3√1 + 4x2 dx = ∫ x2 * √1 + 4x2 * xdx = ...
8 lut 19:27
bezendu:
@ICSP a da radę z Podstawienia Eulera II rodzaju ?
8 lut 19:37
Kasiaa:
do takiej postaci doprowadzamy?
8 lut 19:49
ICSP: Tak do takiej.
8 lut 19:58
Kasiaa: a wynik końcowy to:
| 1 | | 1 | |
| (√1+4x2)5− |
| (√1+4x2)3+C |
| 80 | | 48 | |

?
8 lut 20:06
ICSP: Tak.
8 lut 20:12
Kasiaa: dzięki wielkie!
8 lut 20:18
Mariusz:
@bezendu jeśli podstawienie Eulera to tutaj lepsze byłoby pierwsze
15 lut 05:02