Zbadaj, czy dana funkcja jest różnowartościowa.
magda95: a) f(x)=x2+4x
b) f(x)=5x3+5x
8 lut 17:05
bialyman: W czym leży problem ? zrób sobie tabelkę. Za y podstaw wzor z podpunktu a, za X zmienne np.
−1, 0, 1 i zobaczysz czy funkcja jest różnowartościowa czy nie.
Link to rysunek dwóch funkcji, masz tam wyjaśnione, która jest różnowartościowa, a która nie.
Oczywiście te funkcje to nie Twoje przykłady.
http://www67.zippyshare.com/v/8xtq1Hgm/file.html
8 lut 20:28
Janek191:
a) f(x) = x2 + 4 x − f. kwadratowa − nie jest różnowartościowa, bo
np. f(0) = f( − 4) = 0
8 lut 21:11