asymptoty
madzior: znaleźć wszystkie asymptoty funkcji g(x)=√x2+x+1−1−1x
Poradziłam sobie z pionową, wyszło, że jest obustronna w 0, ale mam problem z ukośnymi, czy
mogę pominąć w granicy −1 i −1x, bo chyba zawsze się to zeruje?
8 lut 16:49
madzior:
8 lut 18:02
PW: Jak to "pominąć"? Liczba −1 zawsze będzie równa −1, niezależnie od x.
| | 1 | | 1 | |
g(x) = √x2+x+1 = |x|√1+ |
| + |
| (ten pierwiastek obejmuje wszystkie trzy |
| | x | | x2 | |
składniki)
| |
| na granice w nieskończonościach. |
| x | |
8 lut 18:26
madzior: Racja, napisałam to chaotycznie. Asymptota ukośna będzie miała postać y=ax+b
współczynnik 'a' policzyłam i jest równy 1, teraz mam problem z współczynnikiem 'b', ponieważ
nie wiem jak policzyć granicę √x2 +x+1−1−1x−x
8 lut 18:54
madzior:
8 lut 20:44
madzior:
8 lut 21:13