matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wyrażenia algebraiczne
Magda:
Jeśli z sumy 12x
2
−18x+6 wyłączymy przed nawias czynnik równy
2
3
, to w nawiasie znajdzie się wyrażenie
8 lut 16:25
iryt:
Po kolei:
2
2
12x
2
−18x+6=2*(6x
2
−9x+3)=
*(3*6x
2
−3*9x+3*3)=
*(18x−27x+9)
3
3
8 lut 17:26