GEOMETRIA ANALITYCZNA
justynka: Prosta k o równaniu y=ax+b, gdzie a∊(0;1), przechodząca przez punkt P(−3;2) przecina dodatnią
półoś osi OY w punkcie A i ujemną półoś osi OX w punkcie B. Pole trójkąta OAB, gdzie O(0;0)
jest równe 12,5.
a) Wyznacz równanie kierunkowe prostej k.
b) Prosta m, która jest obrazem prostej k w jednokładności o środku O(0;0) i skali k=6,
przecina oś OY w punkcie D, zaś OX w punkcie C. Oblicz pole trapezu ABCD.
8 lut 16:25
===:

a)
y−2=a(x+3) ⇒ y=ax+3a+2
Oy przecina w 3a+2
9a
2−13a+4=0
Δ=169−144=25
a
1=1 nie spełnia warunków zadania
a
2=4/9
| | 4 | | 1 | |
zatem szukana prosta to y= |
| x+3 |
| |
| | 9 | | 3 | |
8 lut 19:26