matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Zadanko
Citizen:
1
1
Wiedzac że x+
=3 oblicz wartość wyrażenia |x−
|
x
x
8 lut 16:19
M:
21 maj 06:42
getin:
1
x+
=3
x
1
(x+
)
2
= 9
x
1
1
x
2
+ 2*x*
+
= 9
x
x
2
1
x
2
+ 2 +
= 9
x
2
1
x
2
+
= 7
x
2
|x−
1
x
| =
√
(x−
1
x
)
2
=
√
x
2
− 2*x*1/x + 1/x
2
= =
√
x
2
− 2 + 1/x
2
=
√
7−2
=
√
5
21 maj 11:14
Eta:
1
x+
=3
x
1
|x−
|=
√
(x−
1
x
)
2
=
√
(x+
1
x
)
2
−4
=
√
3
2
−4
=
√
5
x
i po ptokach
21 maj 22:22