całkowanie
kropka: ∫ x2x2−3x−10dx
ktoś coś wie jak to zrobić?
8 lut 16:18
ICSP: Wie
8 lut 16:33
ICSP: 1. Dzielisz licznik przez mianownik
2. Stosujesz rozkłąd na ułamki proste
8 lut 16:34
kropka: a mógłby pomóc? bo ja nie mam pojęcia jak to zrobić a pewnie będę mieć poprawkę z matmy dlatego
pomocy ;;;
8 lut 16:34
kropka: jak dziele licznik przez mianownik to wychodzą mi niestworzone liczby ;;
8 lut 16:36
ICSP: jakie ?
8 lut 16:39
kropka: 1 + 2x+ 19x2+87x3
i w sumie na tym się zatrzymałam bo zbyt dziwne liczby dla mnie wychodziły i stwierdziłam, że
źle dziele
8 lut 16:42
8 lut 16:44
ICSP: masz podzielić x2 przez x2 − 3x − 10.
8 lut 16:44
kropka: no to ja to wiem i tak dziele
8 lut 16:46
ICSP: x
2 = x
2 − 3x − 10 + 3x + 10
| x2 | | x2 − 3x − 10 + 3x + 10 | |
| = |
| = |
| x2 − 3x − 10 | | x2 − 3x − 10 | |
| | x2 − 3x − 10 | | 3x + 10 | |
= |
| + |
| = |
| | x2 − 3x − 10 | | x2 − 3x − 10 | |
| | 3x + 10 | |
= 1 + |
| − wynik po wykonaniu dzielenia. |
| | x2 − 3x − 10 | |
8 lut 16:53
kropka: nie wierze, że aż tak nisko upadłam z matematyką ;;
dzięki Ci wielkie

z dalszą częścią zadania powinnam sobie już poradzić
8 lut 17:01