Oblicz granice ciągu
ilona: xn = √n2 + 5n + 2 −√n2 + 3n + 1 oblicz granice ciągu.
8 lut 15:30
ilona: √n2 + 5n + 2 −√n2 + 3n + 1
8 lut 15:31
grzest: Na takie przypadki mamy następujący sposób:
oznaczając
a
n=
√n2+5n+2
b
n=
√n2+3n+1
stosujemy (przekształcony) wzór na różnicę kwadratów:
Dalej powinno być już łatwo.
8 lut 15:54
ilona: własnie nie jest łatwo wyszły mi pierwiastki w mianowniku i nie wiem jak mam się ich pozbyć ...
8 lut 19:30
ilona: pomocy !
8 lut 19:46
Janek191:
| | n2 + 5 n + 2 − ( n2 + 3n + 1) | |
xn = |
| = |
| | √n2 + 5n + 2 + √n2 + 3 n + 1 | |
| | 2 n + 1 | |
= |
| = ( dzielimy licznik i mianownik |
| | √n2 + 5 n + 2 + √n2 + 3 n + 1 | |
przez n)
| | 2 +1n | |
= |
| |
| | √1 +5n + 2n2 + √1 + 3n + 1n2 | |
więc
| | 2 + 0 | |
lim xn = |
| = 1 |
| | √1 + 0 + 0 + √1+ 0 + 0 | |
n→
∞
8 lut 21:34
Janek191:
?
8 lut 22:55