podzielność
jot: dla każdej liczby naturalnej n liczba n3+11n musi być podzielna przez:
a)4 b)5 c)6 )11
proszę o opowiedź i wyjaśnienie
8 lut 15:25
jot: ktokolwiek wie?
8 lut 17:24
ICSP: c
8 lut 17:28
iryt:
A sprawdzałaś coś?
1) najpierw przez 5 , odpada, bo cyfra jedności musi być 0 lub 5, dla n=1 masz wynik 12, zatem
wykluczamy też odpowiedź d) 11
2)zostaje 4 i 6
n=2
23 +11*2= 30, nie jest podzielne przez 4, odpada odpowiedź (a)
zostaje odp. (c)
Możesz teraz wykazać, że nie tylko dla n=2 lecz dla każdego n∊N jest podzielność przez 6.
n3+11n=n3−1n+12n=n*(n2−1)+12n=
=n*(n−1)*(n+1)+12n ta suma jest podzielna przez 6, ponieważ
wyrażenie : (n−1)*n *(n+1) dzieli się przez 6 jako iloczyn trzech kolejnych liczb
całkowitych,
liczba 12n=6*(2n) jest podzielna przez 6.
8 lut 17:40
jot: o właśnie chodziło mi o taki sposób z 'niepodstawiania' do wzoru
8 lut 17:48