ciaglosc
Madz: Jak mam podana funkcje sinx/ x2 +x to jak mam zbadac jej ciaglosc nie majac podanego punktu ?
mam rowniez zbadac rodzaj nieciaglosci
8 lut 14:50
3Silnia&6: Funkcja jest ciagla dla kazdego x z dziedziny.
Dla punktow nie nalezacych do dziedziny funkcja nie jest ciagla, bo nie jest tam okreslona.
dla x=0
| | sinx | | cosx | |
limx→0 = |
| =H= |
| = 1 |
| | x2+x | | 2x+1 | |
x=0 − punkt nieciaglosci pierwszego rodzaju
dla x=1
| | sinx | | stala | |
limx→1− = |
| =[ |
| ] = ∞ |
| | x2+x | | 0+ | |
| | sinx | | stala | |
limx→1+ = |
| =[ |
| ] = −∞ |
| | x2+x | | 0− | |
x=1 − punkt nieciaglosci drugiego rodzaju.
8 lut 14:59
3Silnia&6: nienalezacych*
8 lut 15:00
Madz: czemu w granicy przy x = 1 jest zero w mianowniku ? i przy zero nie liczymy z lewej i prawej ?
8 lut 15:05
3Silnia&6: powinno byc x=−1 i dla tej wartosci wyrazenie x2 + x = 0, idac do −1 z prawej strony
dostaniemy cosujemnego bliskiego 0. z lewej 0+
Dla x=0
Granica lewo i prawostronna jest taka sama, dlatego pominalem podwojne obliczenia, mozna
zapisac osobno:
limx→0− = 1
limx→0+ = 1
8 lut 15:09
Madz: dziekuje bardzo !
8 lut 15:19