Wielomian.
( ͡° ͜ʖ ͡°): Nie wykonując dzielenia znaleźć resztę z dzielenia P(z) = z102 +2
przez wielomian Q(z) = z2+1
8 lut 14:44
( ͡° ͜ʖ ͡°):
8 lut 16:35
ICSP: P(z) = (z102 + 1) + 1 , R(x) = 1
8 lut 16:39
( ͡° ͜ʖ ͡°): Według książki odp. to z+2
8 lut 16:45
ICSP: Moim zdaniem błąd w odp.
8 lut 16:50
( ͡° ͜ʖ ͡°): Więc możesz mi powiedzieć czemu to ma być właśnie tak? Wykorzystałeś do czegoś wielomian
Q(z)=z2+1 ?
8 lut 17:12
8 lut 17:17
iryt:
z2+1=z2−i2=(z−i)*(z+i)
P(z)=Q(z)*(z−i)*(z+i)+R
P(i)=i102+2=−1+2=1⇔R(i)=1
P(−i)=(−i)102+2=−1+2=1⇔R(−i)=1
R(z)=az+b
a*i+b=1
−a*i+b=1
−−−−−−−−−−−⇔b=1
a*i+1=1⇔a=0
R(z)=1
8 lut 17:21
( ͡° ͜ʖ ͡°): Tak to jest jak w książce jest zła odpowiedź.
Dziękuje za pomoc.
8 lut 17:42