Element odwrotny
Mera: jak najszybciej policzyć 11−1 mod 142?
8 lut 14:40
iryt:
Algorytm Euklidesa, albo tabliczka mnożenia.
11x≡1 (mod142) /*13
143x≡13 (mod142)
142x+1x≡13 (mod142)
1x≡13 (mod142)
8 lut 16:09
Mera: dlaczego mnożysz *13?
8 lut 16:29
iryt:
Liczę wielokrotności 11 bliskie 142.
11*11=121 nie pasuje
11*12=132 nie pasuje
11*13=143=142+1
11*13=1 (mod142)
8 lut 16:33
Mera: dzięki

bo ogólnie liczyłam to z nwd, ale czasem potrzebuję element odwrotny tak na szybko, a tamto
jest dość zajmujące czasowo
8 lut 16:36
Mera: a jakoś nie mogę policzyć 27−1 mod71
8 lut 17:35
iryt:
Tu trzeba raczej z algorytmu.
NWD(71,27)=1
Próbowałaś?
27−1 to 50
71=2*27+17
27=1*17+10
17=1*10+7
10=1*7+3
7=2*3+1
1=1*7−2*3=1*7−2*(10−1*7)=1*7−2*10+2*7=3*7−2*10=
=3*(17−1*10)−2*10=3*17−3*10−2*10=3*17−5*10=
=3*17−5*(27−1*17)=3*17−5*27+5*17=8*17−5*27=
=8*(71−2*27)−5*27=8*71−16*27−5*27=8*71−21*27
−21+71=50
8 lut 18:00
Mera: z algorytmu robiłam, ale myślałam, że każdy przykład może da się tak szybko zrobić z mnożenia.
Czyli ogólnie, kiedy można stosować ten trik z mnożeniem?
8 lut 18:31
iryt:
Jeżeli masz dość małe n w modulo.
8 lut 18:35