Pochodne funkcji
remi: Jest ktoś w stanie pomóc z tymi dwoma przypadkami?

1. f(x) = (sin x)
cos x
2. f(x) = (tg x)
1/cosx
8 lut 14:23
3Silnia&6: (sinx)
cosx= e
cosx*lnsinx
((sinx)
cosx)' = (e
cosx*lnsinx)' = e
cosx*lnsinx * (cosx*lnsinx)'=
= e
cosx*lnsinx*((cosx)'*lnsinx + cosx((lnsinx)') =
| | cosx | |
= ecosx*lnsinx*(−sinxlnsinx + cosx* |
| ) = |
| | sinx | |
= e
cosx*lnsinx*(−sinx(ln(sinx)) + cosx*ctgx) =
= (sinx)
cosx(cosxctgx − sinx(ln(sinx)))
8 lut 14:33
Jerzy:
Wskazowka: (f(x)g(x) = eg(x)*ln(f(x)
8 lut 14:33
3Silnia&6: 2 tak samo.
8 lut 14:34