Obliczyć całkę :
całka:
1
∫arctgxdx
0
8 lut 14:13
Jerzy:
Przez części v' = 1
8 lut 14:15
całka:
∫arctgxdx= |u=arctgx v'=1|=xarctgx−∫1/1+x2 xdx=(robię podstawienie)=xarctgx−∫dt/2/t=
|u'=1/1+x2 v=x|
=xarctgx−1/2ln|1+x2|+ C
i teraz wystarczy w sumie pod x podstawić 1, tak?
8 lut 14:49
całka: 1/2 ln2=?
8 lut 15:16
glesss: xarctgx−1/2ln|1+x2|+ C
to jest wynik całki nic już nie podstawiasz
8 lut 16:17
glesss: aha sorki to jest oznaczona to za x podstawiasz 1 a potem za x 0 i odejmujesz
8 lut 16:18
całka: no tak, ale chodzi mi o cały winik
8 lut 16:33