wyznaczyć ekstrema i przedziały monotoniczności
miko: f(x)=x*ln
2x
do wyznaczenia potrzebuje pochodnej
f'(x)=(x*ln
2x)'=(x)'*ln
2x+x*(ln
2x)'=ln
2x+x[(lnx)
2]=ln
2x+x*2lnx*(lnx)'=ln
2x+2lnx*1/x=
ln
2x+2lnx
czy pochodna jest dobrze policzona?
później tą pochodną porównywało się z zerem, jak to zrobić? nie wiem jak to zrobić kiedy w
pochodnej jest logarytm
8 lut 13:26
azeta: jest dobrze
teraz f'(x)=0 ⇔ln2x+2lnx=0
zapisz w postaci iloczynu
8 lut 13:28
Jerzy:
lnx(lnx + 2) = 0 ⇔lnx =0 lub lnx = −2
8 lut 13:31
miko: czyli lnx(lnx+2)=0
lnx=0 ∨ lnx=−2
i co teraz?
8 lut 13:32
miko: z lnx=0 widać ze x=1 a to drugie?
8 lut 13:37
Jerzy:
−2 = lne−2
8 lut 13:39
miko: x=0 ∨ x=1/e2
tak?
8 lut 13:44
Jerzy:
Tak
8 lut 13:45
azeta: si
8 lut 13:45
miko: więc ostatecznie maksimum jest w x=1/e2, minimum w x=1
funkcja maleje w x∊(1/e2;1)
funkcja rośnie w x∊(−∞;1/e2)∪(1;+∞)
8 lut 13:48
miko: dzięki za pomoc
8 lut 13:51