Rozwiąż równanie w zbiorze liczb zespolonych
ab: x
6=1
(x
2)
3=1 ⇔ (x
2)
3−1=0
ze wzorów skróconego mnożenia:
(x
2−1)(x
4+x
2+1)=0
(x−1)(x+1)(x
4+2x
2+1−x
2)=0
(x−1)(x+1)[(x
2+1)
2 −x
2]=0
(x−1)(x+1)(x
2−x+1)(x
2+x+1)=0
i nie mam pojęcia co zrobić z tym dalej
8 lut 12:50
kochanus_niepospolitus:
w zbiorze liczb zespolonych ... więc liczysz Δ z (x2−x+1) oraz z (x2+x+1) i nie przejmujesz
się, że Δ wyjdą ujemne (w końcu jestes w zbiorze liczb zespolonych i i2 = −1)
8 lut 12:52
ab: OK,
(x2−x+1)=0
Δ=−3 ⇔
√Δ=
√−3 =
√3*(−1) =
√3i
(x2+x+1)=0
Δ=−3 ⇔
√Δ=
√−3 =
√3*(−1) =
√3i
8 lut 13:13
kochanus_niepospolitus:
no i teraz pokaż te sześć pierwiastków w odpowiedzi i koniec zadania.
8 lut 13:15
ab: OK, dzięki wielkie
8 lut 13:19