k
analiza: jak z reguły de l'hospitala obliczyć
lim xsinx
x−>0+
8 lut 12:47
kochanus_niepospolitus:
no i w czym problem?
8 lut 12:48
Jerzy:
= limesinx*lnx
8 lut 12:50
kochanus_niepospolitus:
= elim (sinx * lnx)
8 lut 12:51
analiza: i dlaczego ten lim idzie do potęgi e ?
8 lut 12:58
kochanus_niepospolitus:
aby można było skorzystać z reguły de'hospitala
8 lut 13:04
kochanus_niepospolitus:
| | f(x) | |
w końcu reguła de'hostpitala mówi o lim |
| , a nie o lim e f(x)/g(x)  |
| | g(x) | |
8 lut 13:07
azeta: albo zrobić myk:
lim
x→0+ x
sinx=y obustronne zlogarytmowanie
lim
x→0+ sinx*lnx=lny
szybka hospitalizacja
| | xsin2x | |
limx→0+ |
| =lny |
| | x2*cosx | |
e
0=y
y=1
8 lut 13:21
kochanus_niepospolitus:
azeta ... przeca jest to dokładnie to samo
8 lut 13:23
azeta: oczywiście, tylko pokazuję inny zapis
8 lut 13:24