Jak napisać równanie obliczające wartość x1 dla danego T.
ktbb: Dla x,T∊(30,90) znaleźć taki x1, by dla każdego x≥x1 y=x, gdzie
y = 10log(100,1x−100,1T)
T jest podane, przyjmuje wartości od 30,1 do 89,9.
np. Dla T=30,1 x1=50,0
8 lut 12:24
kochanus_niepospolitus:
z jakim 'przybliżeniem' podawana jest x1?
skoro x1≤ x = y ; to sobie napiszę, że x1 = 0 dla dowolnego T i też będzie spełniało te
założenia.
8 lut 12:45
ktbb: Do jednego miejsca po przecinku.
x1∊x, stąd x1∊<30,1;89,9> − co 0,1
x1≠0
Dla T=32,0:
T x y
32 40 39,3
32 40,1 39,4
32 40,2 39,5
32 40,3 39,6
32 40,4 39,7
32 40,5 39,8
32 40,6 40,0
32 40,7 40,1
32 40,8 40,2
32 40,9 40,3
32 50 49,9
32 50,1 50,0
32 50,2 50,1
32 50,3 50,2
32 50,4 50,3
32 50,5 50,4
32 50,6 50,5
32 50,7 50,6
32 50,8 50,7
32 50,9 50,8
32 51 50,9
32 51,1 51,0
32 51,2 51,1
32 51,3 51,2
32 51,4 51,3
32 51,5 51,5
32 51,6 51,6
32 51,7 51,7
32 51,8 51,8
32 51,9 51,9
32 52 52,0
32 52,1 52,1
32 52,2 52,2
32 52,3 52,3
Wyniki z excela − dla T=32,0, x1 (taki że każdy x≥x1 = y) wynosi 51,5, przy czym warto zauważyć
że y≠const., można go oznaczyć ewentualnie jako yx.
Szukane jest równanie na x1, który będzie różny dla różnych T.
8 lut 13:40