matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granica funkcji
lotnik:
lim (1/x)
e
−x
x→
∞
8 lut 11:59
kochanus_niepospolitus:
1
lim (
)
e
−x
= lim e
ln(1/x)
e
−x
= lim e
e
−x
*ln (1/x)
=
x
= e
lim e
−x
*ln (1/x)
= (*)
−lnx
policzmy lim e
−x
* ln (1/x) = lim e
−x
*(− lnx) = lim
= H =
e
x
−1
x
= lim
= 0
e
x
a więc: (*) = e
0
= 1
8 lut 12:11
lotnik:
@kochanus
n
iepospolitus dziękuję, już doszedłem do tego
przeoczyłem powrót do e. Dziękuję jeszcze raz!
8 lut 12:16