Rozwiąż nierówność.
Don: (log2 x)2 + log2 x ≤ 2
8 lut 11:48
kochanus_niepospolitus:
t= log2x
t2 + t ≤ 2
i rozwiązujesz
8 lut 11:53
5-latek: zauważ ze ( log2x)2= log2x*log2x
teraz log2x*log2x+log2x≤2
log2x(log2x+1)≤2
2=log4
Nie zapomnij o dziedzinie
8 lut 11:56
5-latek: Pospieszylem się

Podales lepsze i prosciejszse rozwiązanie
8 lut 11:57
kochanus_niepospolitus:
takie samo ... tylko u mnie zamiast pisać log2x za każdym razem, pisać będziemy 't'
a i tak de facto rozwiązuje się to samo (i tak samo)
8 lut 12:02
5-latek: Witaj

Muszse poprawić 2=log
24
8 lut 12:08