Potrzebuje rozwiązać takie coś...
Wunsz: 2x3+5x2+7x+6
8 lut 11:32
kochanus_niepospolitus:
ale że co chcesz zrobić z tym wielomianem trzeciego stopnia?
8 lut 11:33
Wunsz: Rozłożyć na czynniki pierwsze
8 lut 11:35
kochanus_niepospolitus:
to powodzenia
8 lut 11:39
PW:

| | 3 | | 27 | | 9 | | 3 | | 27 | | 45 | | 42 | |
W(− |
| ) = 2·(− |
| ) + 5· |
| − 7· |
| + 6 = − |
| + |
| − |
| + 6 |
| | 2 | | 8 | | 4 | | 2 | | 4 | | 4 | | 4 | |
8 lut 13:28
kochanus_niepospolitus:
PW ... a teraz mu wyjaśnij w jaki sposób może dojść do tego wyniku
8 lut 13:31
PW: Myślę, że zna odpowiednie twierdzenie, tylko mu się nie chciało tylu możliwych ułamków
sprawdzać. Zawsze znajdzie się chętny do pomocy

Ale już nie powiem dlaczego nie ma innych pierwiastków (bo przecież nie dlatego, że ktoś
narysował taki wykres).
8 lut 13:36
Wunsz: Dzięki wielkie pw! Własnie o to mi chodziło
9 lut 22:06
Eta:
W(x)=(2x3+2x2+4x)+(3x2+3x+6)= 2x(x2+x+2) +3(x2+x+2)= (2x+3)(x2+x+2)
9 lut 22:22