prawdopodobienstwo
ax27: Mamy dwie urny, urne A i B. W urnie A sa 3 kule biale i 2 czarne. W urnie B sa 4 kule biale i 3
kule niebieskie. Z urny A losujemy jedna kule i nie ogladajac ja wrzucamy do urny B. Nastepnie
z urny B lasujemy jedna kule, ktora okazuje sie byc kula biala. Jakie jest prawdopodobienstwo,
ze z urny A wylosowalismy kule czarna.
Dobrze mysle, ze trzeba to obliczyc z prawdopodobienstwa warunkowego?
Wyszlo mi 7/17 i nie wiem czy pto poprawny wynik. Pomozecie?
8 lut 10:24
Saizou :
| | 7 | |
sprawdź raz jeszcze obliczenia, może przy skracaniu masz bład bo mi wychodzi |
| |
| | 16 | |
8 lut 10:36
ax27: P(Z) = 1/2 * 2/5 + 1/2 * 4/7 = 17/35
P(U1nZ) = 1/2 *2/5= 1/5
P(U1|Z) = 1/5 : 17/35= 7/17
8 lut 10:46
Saizou :
ale my losowo urny nie wybieramy, wiemy że losujemy z urny A
8 lut 10:51
ax27: czyli jak to powinnam zapisac?
8 lut 10:58
Saizou : ja bym to zrobił drzewkiem
8 lut 11:02
ax27: zrobilam, ale najwidoczniej mam cos zle skoro wychodzi mi 7/17. Moglbys mi rozpisac obliczenia
aby wiedziala jak Ci wyszlo 7/16?
8 lut 11:05
kochanus_niepospolitus:
A − prawdopodobieństwo wyciągnięcia białej i białej
B − prawdopodobieństwo wyciągnięcia czarnej i białej
przecież dokładasz 1 kulę
dochodzi kolejna biała do wylosowania
A mi tyle oto wyszło
8 lut 11:32
Saizou :
uran A (3b, 2c )
urna B (4b, 3n)
losujemy z A, przekładamy i losujemy z B i wiemy, że wylosowano kulę białą
C− zd. że wylosowano kulę czarną z urny A
D− zd. że wylosowano kulę białą z urny B
P(D) to zależy od tego jaką kulę wyciągnęliśmy z A (białą albo czarną) [prawd. całkowite]
| | 3 | | 5 | | 2 | | 4 | | 15+8 | | 23 | |
P(D)= |
| * |
| + |
| * |
| = |
| = |
| |
| | 5 | | 8 | | 5 | | 8 | | 40 | | 40 | |
P(C n D) wylosowanie czarnej i białej
| | P(C n D) | | | | 8 | |
P(C|D)= |
| = |
| = |
| |
| | P(D) | | | | 23 | |
8 lut 14:18