Baza ortogonalna
BoosterXS:
( | 0 | | 1 | | 1 | )
Niech X = L ( | 1 | | 0 | | 1 | ) ⊂ R4
( | 1 | | 1 | | 0 | )
( | 1 | , | 1 | , | 1 | )
a) Wyznaczyć dimX
b) Wyznaczyć bazę ortogonalną przestrzeni X.
Podejrzewam, że w punkcie a) muszę określić ile z tych 3 wektorów w bazie jest liniowo
niezależnych? W odpowiedziach mam podane dimX=3 ale nie wiem jak się za to zabrać, mam
zbudować układ 4 równań i wszystkie = 0 ?
8 lut 10:22
BoosterXS: Podbijam, jest ktoś w stanie pomóc?
8 lut 14:23
BoosterXS: up
8 lut 20:43