ostrosłup
Adefa: Podstawą ostrosłupa jest trójkąt równoboczny ABC. krawędź boczna CS jest prostopadła do
podstawy ostrosłupa . objętość ostrosłupa jest równa 27 pierwiastków z 3 /24, a kąt nachylenia
ściany ABS do płaszczyzny podstawy ma miarę 30 stopni. Obliczu długość krawędzi podstawy i
pole powierzchni całkowitej tego ostrosłupa
8 lut 09:57
Adefa: a mi wyszło 3 pierwiastek trzeciego stopia z 9?
8 lut 10:10
dero2005:
Nie mogę narysować, ale oznacz krawędzie podstawy jako a, odcinek CS jako h, wysokość podstawy
jako h
p, wysokość ściany bocznej pochyłej jako h
1
Wstawiamy do pierwszego wzoru
a = 3
h
1 = 3
| | a2√3 | | a*h1 | |
Pc = |
| + a*h + |
| = |
| | 4 | | 2 | |
8 lut 10:25
Adefa: a czy h to nie 1/3 Pp?
8 lut 10:34
dero2005:
h to jest wysokość ostrosłupa, mierzy się go np w cm a P
p to jest powierzchnia i mierzy się ją
| | 1 | |
w cm2 więc odcinek nie może być |
| powierzchni |
| | 3 | |
8 lut 10:40
Adefa: czyto jest ostrosłup nieprawidłowy?..
8 lut 11:27
Adefa: haloo
8 lut 11:31
kochanus_niepospolitus:
a co to jest 'ostrosłup NIEprawidłowy' ?
8 lut 11:40
Adefa: ma nierownej dlugosci sciany boczne?
8 lut 11:43
dero2005:
To jest ostrosłup trójkątny pochyły
8 lut 11:44
kochanus_niepospolitus:
jeżeli jedna z krawędzi bocznych jest PROSTOPADŁA do podstawy, to chyba logiczne, że pozostałe
krawędzie NIE BĘDĄ prostopadłe do podstawy, a co za tym idzie − będą miały inną długość
8 lut 11:45
Adefa: dobra dziekuje
8 lut 17:02
Bogdan:

Korzystamy z własności trójkąta prostokątnego, którego miara kąta ostrego jest równa 30
o
i mamy wszystkie długości określone przy pomocy jednego parametru c (rysunek).
| | 1 | | 9 | | 27 | | 3 | |
Objętość |
| *c*c√3*c = |
| √3 ⇒ c3 = |
| ⇒ c = |
| |
| | 3 | | 8 | | 8 | | 2 | |
Pole powierzchni całkowitej P = c*c
√3 + 2c*c*2 + c*2c = ...
8 lut 17:17
Adefa: Dziękuję wszystkim, już nie mam wątpliwości
8 lut 18:06