pole ograniczone krzywymi
ragazza: policz pole ograniczone krzywymi
y2=x2
y=3x
wiem że trzeba policzyć całkę oznaczoną w przedziale od 0 do √3
(√3x−x)
ale za chiny mi tam nie wychodzi nic mądrego.. moglby to ktoś rozpisać
8 lut 09:56
ragazza: bo piszę tam:
∫((3x)1/2−x)=
[3x3/2−1/2x2] =
3√33/2− 1,5
8 lut 10:01
Saizou :

na pewno y
2=x
2 ?
bo ja nie widzę ograniczenia
8 lut 10:13
ragazza:

musi wyjsc takie coś
8 lut 10:22
Jerzy:
To nie może być y2 = x2
8 lut 10:24
ragazza: y=x
y2=3x
8 lut 10:26
Saizou :

P=∫
03 √3x−x dx
8 lut 10:29
ragazza: gdzieś musiałam zabłądzić... dzięki ^^
8 lut 10:33