Równanie z wartością bezwzględną
malgorzata: |x2+6x+9|=|x+1|
tak zaczęłam
|(x+3)2=|x+1|
przedziały
x<−3,
−(x2+6x+9)=−(x+1)
−x2−6x−9=−x−1
−x2−5x−8=0/*(−10
x2+5x+8=0
Δ<0
−3≤x≤−1
x2+6x+9=−x−1
x2+7x+10=0
Δ=9
x1=−5 nie należy do przedziału
x2=−2 należy do przedziału
dla x>−1
x2+5x+8=0
Δ<0
Moja odpowiedź x=−2
A ma być −5, i −2
Gdzie mam błąd?
Proszę
8 lut 09:48
Jerzy:
x2 + 6x + 9 = x + 1 lub x2 + 6x + 9 = −x − 1
8 lut 09:52
kochanus_niepospolitus:
|x
2+6x+9| = |(x+3)
2| =
(x+3)2 <−−− toć jest to liczba NIEUJEMNA więc 'moduł' można
'olać'
dlatego już przedział x<−3 jest błędnie policzony

i dlatego też nie miałaś tego x=−5, które
powinno być uwzględnione
8 lut 09:53
malgorzata: Dziękuję
8 lut 09:53