dziedziny funkcji trygonometrycznych
5-latek: Witam.
Wiemy z edziedzina funkcji sinus i cosinus jest zbior R
Wiemy tez ze dziedzina funkcji tangens jest zbior R minus te argumenty dla których cosinus
| | π | |
jest rowny 0 czyli |
| +kπ gdzie k∊C |
| | 2 | |
Wiemy tez ze dziedzina funkcji cotangens jest zbior R minus te argumenty dla których sinus
jet rowny 0 czyli 0+kπ gdzie k∊C
Teraz prosze mi pomoc w tym zadaniu
Okresl dziedziny funkcji
a) f(t)=sin(2t)
c) h(t)= tg(2t)
d) f(t)= (tg(t+π)
8 lut 09:42
Jerzy:
a) R
b) R/{0}
c) nawias różny od....?
f) jw
8 lut 09:47
Saizou :
a)skoro sinx jest określony na R to sin(2t)również ma dziedzinę R
b) ogólnie cosx ma dziedzinę R, ale tutaj zmienna jest w mianowniku więc t≠0, zatem g: R\{0}→R
| | π | | π | | 1 | | π | | 1 | |
c) tutaj cos(2t)≠0→2t≠ |
| +kπ→t≠ |
| + |
| kπ, zatem dziedzina to R\{ |
| + |
| kπ} |
| | 2 | | 4 | | 2 | | 4 | | 2 | |
d) to przesunięty tangens o π, więc asymptoty też się przesuną o π
| | 2π | | 2π | |
e) tg(−( |
| +t)=−tg( |
| +t) jest to tangens odbity względem osi OX i przesunięty o |
| | 3 | | 3 | |
8 lut 09:49
Jerzy:
Tam ma być d i e , ale to samo dotyczy c
8 lut 09:49
5-latek: Witaj
J 
Może po kolei . tak jak dla przedszkolaka

Co do a) to zbior liczb R (to rozumiem
co do b) to zbior R minus t=0 a TY napisales {0}
Co do c) To byłoby nawias różny od cos(2t)?
| | π | |
Ale jak to zapisac bo cos(t) zapisałbym ≠ |
| )+kπ |
| | 2 | |
A dalej to nie wiem
8 lut 09:58
5-latek: C już rozumiem
teraz d i e nie bardzo
Wybaczcie .
8 lut 10:03
Jerzy:
Kąt w nawiasie musi być różny od π/2 + kπ
8 lut 10:13
5-latek: Pytam bo sprawdziłem i w 8 klasie nie było wykresow i wzorow redukcyjnych
Natomiast w 1 klasie liceum były już przekształcenia wykresow (ogolnie
Wiec to wszystko musi się opierać na definicjach funkcji trygonometrycznych (tak mi się wydaje
8 lut 10:19
5-latek: Milu
Spojrz moze . jest to zadanie nr 19 str 222.
8 lut 23:34