matematykaszkolna.pl
dziedziny funkcji trygonometrycznych 5-latek: Witam. Wiemy z edziedzina funkcji sinus i cosinus jest zbior R Wiemy tez ze dziedzina funkcji tangens jest zbior R minus te argumenty dla których cosinus
 π 
jest rowny 0 czyli

+kπ gdzie k∊C
 2 
Wiemy tez ze dziedzina funkcji cotangens jest zbior R minus te argumenty dla których sinus jet rowny 0 czyli 0+kπ gdzie k∊C Teraz prosze mi pomoc w tym zadaniu Okresl dziedziny funkcji a) f(t)=sin(2t)
 1 
b) g(t)=cos(

)
 t 
c) h(t)= tg(2t) d) f(t)= (tg(t+π)

e) f(t)=tg(−

−t)
 3 
8 lut 09:42
Jerzy: a) R b) R/{0} c) nawias różny od....? f) jw
8 lut 09:47
Saizou : a)skoro sinx jest określony na R to sin(2t)również ma dziedzinę R b) ogólnie cosx ma dziedzinę R, ale tutaj zmienna jest w mianowniku więc t≠0, zatem g: R\{0}→R
 π π 1 π 1 
c) tutaj cos(2t)≠0→2t≠

+kπ→t≠

+

kπ, zatem dziedzina to R\{

+

kπ}
 2 4 2 4 2 
d) to przesunięty tangens o π, więc asymptoty też się przesuną o π

e) tg(−(

+t)=−tg(

+t) jest to tangens odbity względem osi OX i przesunięty o
 3 3 

, zatem...
 3 
8 lut 09:49
Jerzy: Tam ma być d i e , ale to samo dotyczy c emotka
8 lut 09:49
5-latek: Witaj J emotka Może po kolei . tak jak dla przedszkolaka emotka Co do a) to zbior liczb R (to rozumiem co do b) to zbior R minus t=0 a TY napisales {0} Co do c) To byłoby nawias różny od cos(2t)?
 π 
Ale jak to zapisac bo cos(t) zapisałbym ≠

)+kπ
 2 
A dalej to nie wiem
8 lut 09:58
5-latek: C już rozumiem teraz d i e nie bardzo Wybaczcie .
8 lut 10:03
Jerzy: Kąt w nawiasie musi być różny od π/2 + kπ
8 lut 10:13
5-latek: Pytam bo sprawdziłem i w 8 klasie nie było wykresow i wzorow redukcyjnych Natomiast w 1 klasie liceum były już przekształcenia wykresow (ogolnie Wiec to wszystko musi się opierać na definicjach funkcji trygonometrycznych (tak mi się wydaje
8 lut 10:19
5-latek: Milu Spojrz moze . jest to zadanie nr 19 str 222.
8 lut 23:34