matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Analiza Obliczyć pole obszaru D ograniczone przez krzywe
Tolek:
Obliczyć pole obszaru D ograniczone przez krzywe:
1
4
y=
, y=
, y=1, y=4
x
x
1
Więc wychodzą punkty : (1,1) (1,4),(4;
),(4,1) Jakie są a i b tej całki i jak to się
4
wyznacza?
8 lut 01:23
Jerzy:
4
Liczysz ∫(
− 1)dx w granicach [1,4]
x
8 lut 09:05
Saizou :
4
1
∫
1
4
(
−
)dy= (4ln|y|−ln|y|)
1
4
=4ln4−ln4−4ln1+ln1=3ln4
y
y
8 lut 09:41