Ciąg geometryczny
maciej: W niemonotoniczym ciągu geometrycznym (an) , w którym a1=1 ,znane są wartości dwóch wyrazów
ak=4 i ak+2=36 , gdzie k jest pewną liczbą całkowitą dodatnią. Wyznacz a10
Proszę o pomoc i nakierowanie co po kolei liczyć
7 lut 23:00
Eta:
a10= −39
7 lut 23:04
Eta:
| ak+2 | |
| = q2 ⇒ q2=9 to q=−3 −−− spełnia warunek zadania ( ciąg przemienny) |
| ak | |
a
10= a
1*q
9= .........
7 lut 23:06
maciej: dziękuje
7 lut 23:07
Eta:
7 lut 23:08
kochanus_niepospolitus:
Prawidłową odpowiedzią powinno być: Brak wartości a10, ponieważ nie istnieje ciąg
geometryczny o taki założeniach
Dlaczego?
Otóż ... skoro ma to być ciąg geometryczny o a1 = 1 i q = −3, to jakim cudem dwa jego wyrazy
to:
ak = 4 i ak+2 = 36
Jeżeli autor tematu zajrzy jeszcze tutaj, chwilkę pomyśli ... i taką da odpowiedź nauczycielowi
(po wcześniejszym obliczeniu q=−3), to powinien 'zapunktować', pytanie tylko − czy tego autor
tematu chce
8 lut 08:52