trzgonometria
tomasz:

Dany jest trójkąt równoboczny ABC. Na boku AB obrano punkt D dzielący bok AB w stosunku 3:2
wyznacz sinus kąta ACD
7 lut 22:32
GIGANT: twierdzenie sinusów
7 lut 22:36
GIGANT: | | sinα | |
kąt ACD = |
| i z definicji |
| | 3x | |
r − promień okręgu opisanego na tym trójkącie, w tym wypadku r = 2/3h . natomiast h = a
√3 / 2
Nasze a = 5x
7 lut 22:40
Eta:

|CD|=
√(4x)2+(x√3)2=
√19x
z twierdzenia sinusów w ΔADC
| 3x | | √19x | |
| = |
| ⇒ sinα=.............. |
| sinα | | sin60o | |
7 lut 22:41
Krzysiek: Eta
7 lut 22:42
GIGANT: Eta widzę inny pomysł miała, ciekawe czy mój jest poprawny bo nawet nie raczyłem nim policzyć
zadania
7 lut 22:45
Eta:
7 lut 22:51