matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Proszę o pomoc w obliczeniu granicy, próbowałam z de H' Lospitala ale nie wychod
Kazia:
xsinx
lim x→ 0
1−cos2x
7 lut 21:25
yyhy:
cos2x=cos
2
x−sin
2
x=1−sin
2
x−sin
2
x=1−2sin
2
x zatem
xsinx
xsinx
x
1
=
=
→
1−cos2x
2sin
2
x
2sinx
2
7 lut 21:30
Grzegorz:
dzx
7 lut 21:41