Zbadaj przebieg zmienności funkcji
aguuuu: Witam, mam problem z wyznaczeniem monotonicznosci podanej funkcji : y=x
4−10x
2+9 tzn. Wiem,że
należy wyznaczyc dziedzine nastepnie policzyc pochodna, i tu sie zaczyna problem, czy ja mam
wyznaczyc monotoniczność z pierwszej(4x
3 − 20x) czy z drugiej pochodnej tj (12x
2−20).
Prosze o naprowadzenie
7 lut 21:21
yyhy: y=f(x)=(x2−5)2−16
y'=2(x2−45)
y'>0 to...
y'<0 to...
7 lut 21:23
yyhy: y'=2(x2−5) **
7 lut 21:24
aguuuu: y=x
4−10x
2+9 to −−−> y'=2(x
2−5)

Dlaczego nie y'= 4x
3 −20x ?
7 lut 21:28
aguuuu: Nie rozumiem tego zupełnie
7 lut 21:32
yyhy: racja..pomyliłek sie
mailo być
y'=2(x2−5)*2x=4x(x2−5)
7 lut 21:33
aguuuu: okej i teraz z tej pochodnej licze kolejna tak ?
7 lut 21:36
yyhy: do monotoniczności wyatarczy ci pierwsza pochodna
y'>0 to f rosnaca
y'<0 to f malejąca
funckcje masz bardzo prostą wielomianowa, 4x(x−√5)(x+√5)
7 lut 21:37
PW: I słusznie. Dobrze policzyłaś pochodną, tego się trzymaj.
f'(x) = 4x(x2 − 5).
7 lut 21:37
aguuuu: okej dziekuje, teraz rozumiem, A ta funkcja nie posiada asymptot, prawda ?
7 lut 21:39
yyhy: nie, asymptoty MOGĄ byc tylko gdy jakiś punkt nie należy do dziedziny, a u ciebie dziedizna to
R
7 lut 21:42
aguuuu: okej, dzieki wielkie
7 lut 21:42
yyhy: (a pozioma gdy funkja jest ograniczona w ∞ lub −∞, ale tak u ciebie nie ejst)
7 lut 21:43
PW: Wielomiany nie miewają (poza jednym mało ciekawym w(x) = ax + b, którego wykres jest asymptotą
samego siebie w każdym calu, o ile jest sens tak mówić).
7 lut 21:44
aguuuu: okej, wiec zabieram się za rysowanie wykresu
7 lut 21:47