Zadanie z ciągów
maciej: Oblicz sumę wszystkich liczb całkowitych dodatnich nie większych od 1000 i niepodzielnych przez
4.
Mógłby ktoś sprawdzić czy dobrze to zrobiłem , nie bardzo to rozumiem

2,4,6,8,10,12...996,998,1000
2,6,10,18...1000
a1=2 r=4 an=1000
an=a1+(n−1)r
1000=2+(n−1)*4
1000=4n−2
n=250,5≈250
S250=
2+10022 *250
=
10042*250
=1002*250=250500
7 lut 19:56
maciej: Sprawdzi ktoś nakieruje co źle , co poprawić ?
7 lut 20:18
maciej: * ostatnia linijka
502+250=125500

?
7 lut 20:31
Eta:
Oblicz sumę S =1+2+3+4+......+999 =..... (wszystkich liczb <100
oblicz sumę S1=4+8+12+.... +996=.... ( podzielnych przez 4)
szukana suma to:
S−S1=........
7 lut 20:49
maciej: S=500000
S1=125500
S−S1= 500000−125500=374500 ?
7 lut 20:55
Eta:
S= 500*999=......
S1= 500*249=...
7 lut 21:08
maciej: Ok ,dzięki za poświęcony czas
7 lut 21:13