Wielomian
GIGANT: Witam, mógłby mi ktoś powiedzieć, dlaczego w podpunkcie b) po wyliczeniu przedziału 'p' jest
jeszcze sprawdzane p = +/− 2
http://www.zadania.info/d103/6258301
Dokładniej chodzi mi o to zdanie : " Pozostało sprawdzić co się dzieje dla p = ± 2 . "
Skoro było założenie, że Δ < 0 czyli nie ma pierwiastków. To po co jeszcze coś tam sprawdzać?
Pozdrawiam
7 lut 19:52
GIGANT: Dobra chyba wiem... Bo gdybyśmy założyli, że delta miałaby mieć jedno rozwiązanie ( Δ = 0 ) to
wtedy zamiast przedziału wyszłyby dwie liczby −2 i 2 ... ale jeszcze wole się upewnić
7 lut 19:55
GIGANT: a , że podstawiając za p = 2 wyszedł mu x = − 3 , czyli to samo rozwiązanie co w pierwszym
nawiasie to można je dołączyć do odpowiedzi < zamiast ( . Zgadza się?
7 lut 19:57
Eta:
Tak
7 lut 20:01
GIGANT: Dzięki
7 lut 20:01
Eta:
Łap ..........
7 lut 20:02
zgadnij kto to !:
7 lut 20:05