dziwne zadanie
bla bla:
Niech f(x) = log2x, g(x) = x2, h(x) = | x |. Narysować wykres funkcji f o h o g oraz
g o f o h a następnie rozwiązać nierówność (f o h o g)(x) < (g o f o h)(x)
o <−−− to jest takie kółeczko jak w iloczynie skalarnym tylko nie wiedziałam jak to napisać.
Nie wiem wogóle co to oznacza. Pierwszy raz na oczy coś takiego widze. Byłabym wdzieczna za
jakąkolwiek pomoc.
20 gru 17:38
Kate: o jest to złożenie funkcji. To zadanie bardziej na poziomie studiów niż liceum...
Czy funkcja g(x) nie powinna być x2 ?
f o h o g = f(h(g(x))) = log2x2
Oczywiście jeżeli g(x) = x2 ; )
W g(x) podstawiasz argument z h(x), czyli |x|. |x|2 = x2 teraz analogicznie f(x) = log2 x2
Przynajmniej tak mi się wydaje ; )
20 gru 18:07
bla bla: kurcze. Funkcja g(x)=x+2. Przepraszam za błąd.
szczerze mowiąc nic z tego nie zrozumiałam
20 gru 18:14