funkcje trygonometryczne
maja: Na mapie turystycznej w skali 1:25000 zaznaczono stacje kolejki gorksiej A i B. Odległość
między nimi jest równa 8 cm. Turysta po dojściu do stacji A zauwa żył , że stajcję B na
szczycie góy widać pod kątem 30 stopni. Wiadomo że kolejka porusza się z prędkością 10 km/h.
Oblicz czas podróży kolejką ze stacji A do stacji B. Poaj wynik w minutach.
7 lut 18:31
Janek191:

x = 25 000* 8 cm = 200 000 cm = 2 000 m
| | 4 000 | |
s = |
| ≈ 2 312 = 2,312 [ km ] |
| | √3 | |
t = s : v = 2, 312 km : 10
kmh= 0,2312 h = 13,87 min ≈ 14 min
7 lut 18:44