Trygonometria
5-latek: Milu 
O ile zadanie nr 17 z Anusiaka kl1 str220 nie sprawia problemu (zrobie je sobie ) o tyle nie
rozumiem zadania nr 18
Tresc:
Znajdz wszystkie liczby t dla których
a) sin t=0
b) cos t=1
sin t=−1
d) tg t=0
e) ctg t =−1
f) tg t=1
7 lut 17:45
yht:
Znajdź wszystkie liczby t − czyli po prostu rozwiąż równanie
a) sin t = 0
t = k*π dla k∊C
pozostałe podobnie
7 lut 17:57
5-latek: Jeszcze nie było rownan .
To jest klasa 1
7 lut 18:03
Wodzirej: Nie było równań ale była trygonometria?
7 lut 18:07
yht:
to chyba jakas stara książka, bo obecnie ctg nie ma (nawet na rozszerzeniu)
7 lut 18:07
5-latek: Tak 1991r ksiazka
Wodzirej Już w 8 klasie szkoły podstawowej wtedy była trygonimetria
7 lut 18:11
Mila:
Podpowiedź.
Skorzystaj z rysunku 139, str. 220.
sin00 =0 a następnie po obrocie o kąt 3600 znów przyjmie wartość 0.
t=0o+k*3600 , k∊C
7 lut 18:22
5-latek: Dziekuje CI bardzo

Czyli tak
cos0
o=1
czyli t=0
o+k*360
sin180
o=−1
czyli t=180
o+k*360
o
itd.
7 lut 18:35
Mila:
7 lut 18:36
5-latek: Teraz tak patrze sobie na ten rysunek i ciekawa sytuacja będzie dla tg t i ctg t
bo tg45o=1 ale także tg225o=1
wiec t=45o+k*180o
ctg 135o=−1
i także ctg315o=−1 to
t= 135o+k*180o
czy dobrze mysle ?
7 lut 18:51
Mila:
Tu wartości są równe po obrocie o 180o.
7 lut 19:11
5-latek: czyli dobrze myslalem
7 lut 19:39