Przygotowanie do matury #12
The City:
| | 2x2+1 | |
Dla jakiej wartości parametru a granica limx−>∞ |
| jest równa |
| | ax2−x+1 | |
a) 1 b) 2 c) −
∞
Moje obliczenia:
I tutaj nie wiem skąd miałbym wiedzieć, gdyby treść zadania była "podaj granicę dla a=0", że
będzie to −
∞, a nie +
∞?
7 lut 17:28
yht:
w takich przypadkach, jeśli nie jesteś pewien
to wstaw sobie jakiś duży x, np. x=9999
widać że u góry będzie wyrażenie na plusie, a na dole na minusie stąd −
∞ a nie +
∞
7 lut 17:59
The City:
A co, gdy x będzie dążył do −∞? Zamiast x=9999 podstawiam x=−9999?
7 lut 18:19