całka
AA: całka
(x2−x)e−5x
7 lut 17:28
ikd: Rozbijasz na sumę dwóch całek i przez części
7 lut 17:30
Jerzy:
Od razu przez części
7 lut 17:36
AA: | | 1 | | 2 | |
czyli bedzie − |
| e−5x*(x2−x) + |
| całka x−e−5x ? |
| | 5 | | 5 | |
7 lut 17:40
52:
| | 1 | | 1 | |
∫(x2−x)e−5xdx=− |
| (x2−x)e−5x+ |
| ∫(2x−1)e−5xdx= |
| | 5 | | 5 | |
| | 1 | | 1 | | 2 | |
− |
| (x2−x)e−5x− |
| (2x−1)e−5x+∫ |
| e−5xdx= |
| | 5 | | 25 | | 5 | |
| | 1 | | 1 | | 2 | |
− |
| (x2−x)e−5x− |
| (2x−1)e−5x− |
| e−5x+C |
| | 5 | | 25 | | 25 | |
=================================================
7 lut 22:17