rownoległobok
Hania: Pole równoległoboku jest równe 24,a jego środek symetrii jest oddalony od dwóch nierównoległych
boków odpowiednio o 2 i o 3. Oblicz obwód równoległoboku.
Mógłby mi ktoś pomóc to zobrazować bo nie jestem w stanie sobie wyobrazić jak to powinno
wyglądać?
7 lut 16:42
Janek191:

Mamy
4 a = 24 ⇒ a = 6
6 b = 24 ⇒ b = 4
Obwód
L = 2 a + 2 b = 12 + 8 = 20
====================
7 lut 16:51
Janek191:
Czy tam jest środek symetrii, czy punkt przecięcia przekątnych ?
7 lut 16:55
5-latek: Witaj
Janek 191 
Srodek przekątnej rownolegloboku jest jego srodkiem symetrii .
7 lut 17:00
5-latek: cHpw
7 lut 17:02
Janek191:
Tak

A Hania gdzieś poszła ?
7 lut 17:17
5-latek: Pewnie poszla jeszcze na ostatki
7 lut 17:19
Hania: Już jestem

I dziękuję za wyjaśnienie
7 lut 17:52