czworokąt
Ola: Dany jest czworokąt ABCD o wierzchołkach A = (0,3) B = (7,2) C = (6,−5) I D = (−1,2)
Wykaż, że na tym czworokącie można opisać okrąg.
7 lut 16:35
Metis: Kiedy na czworokącie można opisać okrag?
7 lut 16:37
5-latek: Zajrzyj do notatek albo do książki i zobacz kiedy na czworokącie można opisac okrag
7 lut 16:37
Ola: wiem kiedy , tylko jak policzyć kąt miedzy tymi bokami...
7 lut 16:44
5-latek:

1)A powiedzmy np. z iloczynu skalarnego obliczysz cosinus kąta
2)Przeciez możesz obliczyć dlugosc bokow i z twierdzenia cosinusow obliczyć kąty
3) Poza tym znasz przecież wzor na tangens kąta miedzy dwiema prostymi (tez z tego możesz
obliczyć kąty
WIdzisz ze wybor masz duzy
7 lut 16:53
Mila:
Możesz znaleźć równanie okręgu opisanego na ΔABC
i sprawdzić czy wsp. punktu D spełniają to równanie.
7 lut 17:24
5-latek: Dobry wieczor
Milu 
Pozdrawiam
Tez mi się ta wskazowka przyda
7 lut 17:33
Mila:
Witam
7 lut 17:39
5-latek: Myslalem ze już zniknelas z forum bo chciałem dodac nowe zadanie i trochę się zmartwiłem
Już je dodaje
7 lut 17:40
Eta:

|AD|
2=2 , |DB|
2=64 , |DC|
2=98 , |BC|
2= 50
Z twierdzenia kosinusów :
| | 98+50−64 | | 3 | |
cosγ= |
| = |
| |
| | 14*10 | | 5 | |
| | 2+50−64 | | 3 | |
cosα= |
| = − |
| |
| | 2*10 | | 5 | |
cosα= cos(180
o−γ)
to α+γ=180
o
zatem .......................
7 lut 17:52