Egzamin
Architekt:
Jak narysować wykres takiej funkcji
y=√|2−|x−1|
7 lut 16:18
5-latek: cos brakuje
7 lut 16:20
Architekt:
y=√|2−|x−1||
7 lut 16:25
5-latek: ja osobiście bym zrobil tak
1. Wyznaczyl dziedzine czyli |2−|x−1||≥0
2. Potem bym wzial kilka argumentow z dziedziny i wyznaczyl dla nich wartosci funkcji y
3. Naniosl to na papier milimetrowy i sporzadzil przybliżony wykres
7 lut 16:43
Jerzy:
Ja bym rysował w przedziałach
7 lut 16:51
ikd: y=√||x−1|−2}
Startujesz z √x, nakładasz wartość bezwzględną na x, przesuwasz o wektor [2,0], znowu
nakładasz | | na x i przesuwasz o wektor [1,0].
7 lut 16:54
5-latek: J
Możesz pokazc jak ?
Powiem szczerze sam tez skorzytam
7 lut 16:55
ikd: Po prostu wykonujesz kolejne przekształcenia wykresów funkcji, np nałożenie | | na x powoduje
odbicie symetryczne części wykresu dla x≥0 względem osi OY.
7 lut 17:05
piotr: −(−x−1)1/2 x<=−1
(x+1)1/2 −1<x≤ 1
−(3−x)1/2 1<x<=3
(x−3)1/2 x>3
7 lut 17:06
Architekt:
Nadal nie bardzo wiem jak
7 lut 17:18
Mila:

f(x)=
√|(|x−1|−2)|
1)
y=√x→T
[2,0]⇒
2)
y= √x−2→S
x=2⇒
3)
y=√|x−2| →S
OY tej części wykresu, która leży po prawej stronie OY,
tę z lewej pomijamy⇒
4)
y=√|(|x|−2)|→T
[1,0]⇒
5)
f(x)=√|(|x−1|−2)|
7 lut 19:09